İyilik Yapmak

İyilik yapmak“İyilik edin, kuşkusuz Allah iyilik edenleri sever.” (2/Bakara Suresi, 195. Ayet)

Dualarımızın Allah katında makbul olması için en önemli koşullardan biri, Allah’ın bize verdiği maddi ve manevi nimetlerle diğer insanlara karşı çokça iyilik ve bağış yapmaktır. İnsanlara davranış şeklimiz, onlarla olan ilişkilerimiz bütün hayatımızı şekillendirir. Bu yüzden hayatımız boyunca iyilik yapmak için elimizden ne geliyorsa yapmayı kendimize düstur (ilke, kural) edinelim.

Rabbimizin rızasını kazanmak için Allah’ın bize bahşettiği nimetlerden muhtaç olan insanlara vererek çokça hayır hasenatta bulunmalı, yani yararlı ve güzel işler yapmalıyız. Sürekli yardıma ihtiyacı olanların yardımına koşmalıyız.

“Allah sana ihsan ettiği gibi, sen de insanlara ihsanda bulun.” (28/Kasas Suresi, 77. Ayet)

Rabbimiz bize cömert davranır ve bizim de O’nun kullarına karşı cömert olmamızı emreder.

İyilik Yapmak
İyilik Yapmak

“Şüphesiz iyilik edenlere Allah’ın rahmeti çok yakındır.” (7/A’râf Suresi, 56. Ayet)

Allah’ın rahmetinin bir insana çok yakın olması, o insanın Rabbi tarafından her konuda koruma altında olduğunu gösterir. Allah’ın rahmeti üzerinde olan insanın işleri her zaman yolunda gider, duaları makbul olur.

Biz dilediğimiz kimseye rahmetimizi eriştiririz. Güzel davrananların mükâfatını zayi etmeyiz.” (12/Yusuf Suresi, 56. Ayet)

SADAKA DUALARIN KABULÜNE VESİLEDİR

Sadakayı yaşam tarzı haline getiren kullar, Allah’ın memnuniyetini ve yakınlığını kazanır. Allah kendisine, maddi ve manevi bütün yükseliş kapılarını ardına kadar açar.

“Muhtaçlara yardım eden erkeklere, muhtaçlara yardım eden kadınlara ve Allah’a (O’nun muhtaç kullarına) güzel bir ödünç verenlere bu fazlasıyla ödenecektir. Ayrıca onlara pek değerli bir ödül de vardır.” (57/Hadîd Suresi, 18. Ayet)

İyilik niyetiyle yapılan bütün hayırlara sadaka denir. Allah rızası gözetilerek yapılan maddi ve manevi her türlü iyilik sadakadır.

Allah’ı hoşnut etmemize vesile olan sadaka, Allah’a olan kulluğumuzun samimiyet derecesini gösteren, çok önemli bir davranıştır. Çünkü sadaka hiçbir karşılık beklemeksizin ve paylaşma yoluyla nefsimizi eğiten bir eylemdir.

“Gizli açık sadaka verin ki rızkınız bollaşsın, dualarınız kabul olsun.” (İbni Mace)

Dualarımızın kabul olmasında sadaka çok büyük önem arz eder. Bu yüzden elimizden geldiğince darda kalan ve yardıma ihtiyacı olan insanlara yardım etmeli, onların ferahlamasını sağlamalıyız. Bu sayede Allah da yardıma ihtiyaç duyduğumuz her ânımızda bize rahmet gösterir.

“Allah iyilerin emeğini asla boşa çıkarmaz. Yine onlar küçük olsun, büyük olsun, hayır yolunda bir harcama yaptıklarında, bir yol katettiklerinde, bu Allah’ın onlara, yapmış olduklarından daha güzeliyle karşılık vermesi için muhakkak onların lehine yazılır.” (9/Tevbe Suresi, 120-121. ayetler)

Bütün hayatımızı iyilik üzerine kurmalıyız. Her sabah yerimizden kalktığımızda, “Acaba bugün Allah rızası için kime, ne gibi bir iyilik yapabilirim? Kaç insanı sevindirebilirim?” diye düşünmeli, bunun hesabını yapmalıyız. Bu sayede bütün rahmet kapıları ardına kadar açılır, Rabbimizin razı olduğu kullar arasına gireriz.

“Sevdiğiniz şeylerden infak edinceye kadar asla iyiliğe eremezsiniz. Her ne infak ederseniz, şüphesiz Allah onu bilir.” (3/Âl-i İmrân, 92)

Sadaka vermek sadece maddi yardımda bulunmak değildir. İnsanları sevindirecek, onların sıkıntılarını giderecek her türlü maddi ve manevi yardım sadaka yerine geçer.

Tebessümle insanları memnun etmek, onlara güzel sözler söylemek, eve gelen misafire ikramda bulunmak, ailemizin bireylerine iyilik ve yardım etmek, onlarla ilgilenmek, insanlara zarar verecek şeyleri ortadan kaldırmak, üzüntülü günlerinde destek olmak gibi güzel davranışların hepsi birer sadakadır. Sadakayı hayatımız boyunca bir sorumluluk olarak görmeliyiz.

“Allah’a ve resulüne iman edin; O’nun size emanet olarak verdiklerinden, başkaları için de harcayın. İçinizden iman edip böyle harcamada bulunanlara büyük mükâfat vardır.” (57/Hadîd Suresi, 7. Ayet)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir